Приложение на златото

Без съмнение най-голямо приложение златото намира в бижутерната индустрия. В ювелирните магазини могат да се намерят бижута от 24 карата злато, които са еталон за чистота и качество, както и златни бижута от 22, 18, 14 и 10 карата злато, но при тях се съдържат по-високи проценти мед, сребро или други основни метали. Сред най-търсените изделия са златни гривни,  златни пръстени, златни огърлици, златни обеци и други. Днес има редица разновидности и цветове на благородния метал, но жълтото злато остава едно от най-предпочитаните.

Златото в промишлеността заема 10% от световната консумация на ценния метал. То се разпределят в различни промишлени сектори, сред които производството на електрически конектори, компютри и електронни устройства. Някои мобилни телефони също съдържат определено количество злато, защото е идеално за всякакъв вид комуникационна техника. Тънки слоеве злато могат да се намерят и в някои от по-скъпите електронни кабели за аудио и видео излъчване. Благородният метал привлича индустрията с добрата си проводимост и най-вече – устойчивост на окисляване и корозия, което липсва при другите добри проводници – медта и среброто.

Ценният метал се използва и в медицината. Погълнатото, злато не може да бъде атакувано от стомашна киселина, тъй като е инертно за химичните вещества в човешкия организъм.

Приложение на златото

Смята се, че някои златни соли имат противовъзпалително действие, а също и че помагат при лечение на артрит. Златните сплави се използват и в денталната медицина при изграждането на зъби, коронки и мостове. 

Друга индустрия, която активно използва златото е кулинарията. Още в Средновековна Европа златни люспи са красили храни и напитки на кралските вечери. Днес този лукс е една идея по-достъпен. В специализираните магазини могат да се открият най-разнообразни ядливи продукти от златоЗлатно фолио, люспи и златен прах се използват много често в сладкарството, както и при производство на ликьори и пенливи вина най-вече заради това, че ценният метал не променя вкуса на храните и няма хранителна стойност, но им придава неповторим вид.

Днес благородният метал не се свързва само със златни бижута и пари. С развитието на технологиите употребата му става все по-широка. Златото е част от целия заобикалящ ни свят – медицината, храните, автомобилостроенето, телефоните, компютрите, като се използва дори и в космонавтиката.