История на златото

В цялата световна история и при всяка култура златото е винаги било символ на царственост, блясък и богатство. Той е един от първите ценни метали, познати на човечеството и именно заради своята рядкост, устойчивост и красота получава такава важна роля в културата и развитието на човечеството. 

В археологическите и научните общности няма консенсус за точното идентифициране къде и кога за първи път хората са открили благородния метал и са започнали да го използват. Въпреки това има няколко години и събития в човешката история, които могат да ни насочат.

Историческите извори твърдят, че през  2600 г. пр. Хр.  древните месопотами са изковали някои от първите златни бижута. Друго сведение е от 1223 г. пр. Хр., когато е построена емблематичната гробница на Тутанкамон – предимно от злато.


Концепцията за създаване на пари също произлиза от златото. Някои от първите златни монети са се появили през  700 г. пр. Хр. Около 564 г. пр. Хр. Кралят на Лидия Крез подобрява техниките за рафиниране на златото и утвърждава първата международна златна валута. Стандартизираните златни и сребърни монети заменили бартерните споразумения, което значително улеснило търговията.  Останки от някогашните златни монети на Крез съществуват и до днес. На тях са изобразени лъв и бик, вкопчили се в люта битка.

В по-новата ни история свързването на златото с парите продължава да бъде факт и дори да става още по-динамично. В средата на XIX век се появява “Златният стандарт“. Това е система, при която почти всички държави определят стойността на валутите си, спрямо златото. Вътрешните валути са били свободно конвертируеми в злато по фиксираната цена, а златните монети циркулирали като местна валута заедно с монети от други метали и банкноти, като съставът им варирал в зависимост от страната. 

В края на Втората световна война е била създадена система на Бретън Уудс. Политическото и икономическо господство позволило на САЩ да постави долара в центъра на системата. Те фиксирали долара към златото при паритет от 35 щатски долара за унция. Тази система се премахва през 1971 г., когато президентът на САЩ Ричард Никсън прекрати конвертируемостта на доларите в злато. На среща в Смитсънския институт във Вашингтон група от десет страни, наричани още Г10, подписаха Смитсоновото споразумение, на което се договорили да оценят валутите си спрямо долара, а така значението на златото за стойността на валутите станало по-слабо.